Hopp til hovedinnhold

Bor du trygt?

Publisert 28. apr. 2020
Lesetid: 3 min.
Medlem Styret

Joda, du bor i Norge. Kanskje det tryggeste landet i verden. Likevel bør du sjekke om du har gjort det du kan gjøre for at du og naboene dine skal bo så trygt som mulig.

Røykvarsler

Det første du og alle andre tenker på når det er snakk om trygghet hjemme er røykvarsleren.

Røykvarsler er den eneste alarmen som er påbudt i Norge. Alle boliger skal ha minst én røykvarsler, og den skal kontrolleres regelmessig. Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap anbefaler én røykvarsler per etasje, minst én per 60 kvadratmeter og ikke større avstand enn 12 meter mellom to varslere. Direktoratet anbefaler optiske røykvarslere og seriekoblet hvis du har mer enn én.

Slukningsutstyr

Det første du og alle andre tenker på når det er snakk om trygghet hjemme er røykvarsleren.

Røykvarsler er den eneste alarmen som er påbudt i Norge. Alle boliger skal ha minst én røykvarsler, og den skal kontrolleres regelmessig. Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap anbefaler én røykvarsler per etasje, minst én per 60 kvadratmeter og ikke større avstand enn 12 meter mellom to varslere. Direktoratet anbefaler optiske røykvarslere og seriekoblet hvis du har mer enn én.

Annet slukningsutstyr som ikke er påbudt

Et brannteppe er en rimelig og enkel måte å øke brannsikkerheten på. Ved en komfyrbrann eller en juledekorasjon som har tatt fyr vil det glassfibervevede teppet kvele flammene raskt og effektivt.

Innbruddsalarm

Det sies ofte at når tyven kommer til en bolig som er merket med alarm-skilt, så går hun videre til en som er uten. Det finnes et utall av produkter for deg som vil sikre boligen mot innbrudd, alt fra rimelige gjør-det-selv-løsninger til relativt kostbare og avanserte systemer tilknyttet alarmsentraler. Som en tommelfingerregel kan man si at jo mer avsides og skjermet du bor, desto større behov for alarm, på samme måte som behovet for vindussikring avtar jo høyere opp i etasjene du bor.

Alarmselskapet

Det er to ting å si om alarmselskapene. Det ene er at de gjør det du ikke klarer selv, nemlig å passe på hjemmet ditt 24 timer i døgnet, enten du er hjemme eller ikke. Det andre er at tjenesten ikke er gratis. Sså må det være opp til den enkelte å avgjøre om man synes tjenesten er pengene verdt.

Knytter du deg opp til et alarmselskap vil ofte alle dine alarmsystemer, røykvarslere, innbruddsalarmer, vann- eller lekkasjesensorer være koblet opp til en alarmsentral. Hvis alarmen utløses, rykker de ut med egne vektere, alarmerer brannvesenet, eller ber om assistanse fra politiet, alt etter hva som trengs for å begrense skaden.

Porttelefon

I  nyere leilighetsbygg er porttelefon nærmest en selvfølge. I eldre bygg installeres slikt utstyr stadig oftere. Porttelefonen er en rimelig form for adgangskontroll. Hoveddøren mot gaten kan alltid være låst, du ser hvem som ringer på og kan selv bestemme om du vil slippe inn vedkommende eller ikke.

Komfyrvakt

Statistikk fra DSB (Direktoratet for sikkerhet og beredskap) viser at mer enn 40 prosent av alle brannvesenets utrykninger skyldes komfyrbranner. En komfyrvakt varsler med lys- og lydsignal og kutter strømmen til platetoppen ved brannfarlige situasjoner. Den koster fra et par tusen kroner og oppover, og du installerer den enkelt selv. Siden 2010 har det vært krav til komfyrvakt i alle nye boliger.

Tidsur

Husket du å skru av kaffetrakteren og strykejernet? Tidsuret er et smart hjelpemiddel for alle, enten vi er notorisk glemske eller ikke. Tidsuret plugges rett i stikkontakten til det apparatet som skal beskyttes og kutter strømmen etter 30 minutter. Enkelt og greit. Men først og fremst trygt. Og det koster ikke mer enn et par hundrelapper.

Vann-, lekkasje – og fuktvarsler

Brann er ille. Men vann er nesten like fælt når det befinner seg på avveie. Og det verste er de små lekkasjene du ikke oppdager før det er for sent, og mugg, sopp og råte har begynt å boltre seg.

Under kjøkkenskap, under varmtvannsberederen, i alle rom med vann, men uten avløp – kort sagt der det kan begynne å lekke vann kan det være smart med en alarm. De enkleste og billigste er batteridrevet med sirene. De mest avanserte er koblet trådløst til en alarmsentral.

Vann- og lekkasjestoppere

Det finnes også en rekke ulike systemer som stenger vannet når de registrerer lekkasjer i rør eller installasjoner. Det kan være systemer som sikrer hele boligens rørsystem, eller utstyr som sikrer ett apparat slik som inntaksslangen på vask- eller oppvaskmaskinen.

Overspenningsvern

Det påstås at 80 prosent av feil og skader på datautstyr skyldes overspenning i strømnettet, som kan forårsakes av blant annet lynnedslag. Et overspenningsvern mellom stikkontakten og det aktuelle utstyret kan være en enkel forsikring mot slike skader.

Radon

Radon er den skumle, usynlige og luktfrie radioaktive gassen som finnes i bakken mange steder i Norge. Fra 2010 krever byggforskriften at alle nybygg skal radonsikres med ulike tiltak, blant annet en egen radonsperre mot grunnen. I eldre bygg kan det derfor være riktig å foreta radonmåling av inneluften for å sikre at luftkvaliteten er innenfor de grensene som Statens strålevern anbefaler. Det enkleste og rimeligste er å foreta målingen selv med en sporfilmboks som deretter sendes til et laboratorium for analyse. Hvis radonnivået skulle være for høyt, finnes det en rekke metoder for å bringe nivået ned til et ufarlig nivå.

Det er store forskjeller i forekomsten av radon rundt om i landet. På dette kartet kan du se hvordan det ser ut i ditt distrikt: http://geo.ngu.no/kart/radon/

BORI medlemmer og forvaltede boligselskap får rabatt hos Radonmannen. 

Den viktigste trygghetsfaktoren er likevel du og naboene dine

Vi kan omgi oss med tekniske duppeditter og føle at tryggheten øker for hver nye alarm vi installerer.

Men den viktigste jobben for å sikre oss selv, familien og naboene er den vi gjør selv, hver eneste dag. Ved å huske på å slå av maskinene og apparatene våre når de ikke er i bruk. Ved ikke å la vaskemaskiner og oppvaskmaskiner gå om natten eller når vi ikke er hjemme. Ved å blåse ut stearinlys og huske å låse døren når vi går hjemmefra. Og la være å slenge en pizza i ovnen når vi kommer litt for sent hjem fra byen.

De beste brann- og ulykkesforebyggende tiltakene er rett og slett vår egen sunne fornuft.