Hopp til hovedinnhold

Borettslag og sameier sparer strøm med grønn rehabilitering

Lavere strømregninger, bedre komfort, mindre trekk, økt levetid og verdistigning. Grønn rehabilitering er uten tvil veien å gå når oppgraderinger kreves.

BISTAND FRA BORI: Ekspertene hos BORI Prosjekt bistår med å finne optimale energisparende løsninger for borettslag og sameier.
Publisert 15. jun. 2023
Lesetid: 1 min.
Styret

Alle bygg trenger oppgraderinger og vedlikehold. For å oppnå byggets fulle potensiale lønner det seg å tenke grønt og velge mer energieffektive løsninger når behovet for utbedringer melder seg. Det er energieffektive løsninger som skiller grønn rehabilitering fra vanlig rehabilitering. Utbedringene må gjøre mer enn å tilbakestille bygget til opprinnelig stand.

– Ved å utføre flere typer tiltak kan du spare opp mot 70 prosent energi, sier prosjektleder i BORI Prosjekt, Stian Radford.

Han har lang erfaring med å bistå styrene i borettslag og sameier med grønn rehabilitering, og vet godt hvilke løsninger som finnes.

– Styret tar alle beslutninger, vår jobb er å bistå dem med byggteknisk kompetanse. Vi anbefaler ofte å begynne med et forprosjekt hvor styret kommer med sine ønsker og tanker og vi kartlegger hva som må gjøres. Deretter kommer vi med forslag basert på hvilke muligheter som finnes, sier Stian.

Se fordelene ved å bruke en profesjonell prosjektleder.

Stian smiler til kamera iført hvit hjelm og signalgul jakke under et besøk på en rehabiliteringen av et borettslag.
HJELPER DEG GJERNE: Stian har bidratt i mange grønne rehabiliteringsprosjekter, og hjelper borettslag og sameier med kartlegging, prioriteringer og gjennomføring.

Rehabilitering gir gevinst, også på kort sikt

Tiden da fine overflater var nok for folk på boligjakt er over, nå er energiklasse minst like viktig. Det vil si at tiltak for å gjøre bygget mer energieffektivt er viktig for alle beboere, uansett hvor lenge de ser for seg å bli boende.

– Økt verdistigning gir en verdi også på kort sikt, det er blitt et viktig insentiv for eierne når det skal stemmes for om grønn rehabilitering skal igangsettes. Flere slike tiltak krever stort sett 2/3-flertall for å bli en realitet, så da er det viktig at alle ser nytten og verdien av det.

– I tillegg er bedre komfort og lavere energikostander viktige faktorer for å overbevise de beboerne som ikke nødvendigvis ser for seg å bli boende i overskuelig fremtid.

Det er lett å glemme at også enkle tiltak kan ha god effekt.

Stian Radford Prosjektleder i BORI Prosjekt

 Les mer om hvordan ditt borettslag eller sameie kan spare strøm her.

Stian står overfor en kvinnelig kollega og diskuterer muligheter på et rehabiliterigsprosjekt.
KYNDIGE PROSJEKTLEDERE: BORI Prosjekt bistår med byggfaglig kompetanse de fleste styrer mangler selv.

Løsninger for grønn rehabilitering

De største gevinstene ligger ofte i utbedringer av fasade og tak, av dette er etterisolering og utskifting av vinduer det vanligste. Grunnen er at dette ofte er delen av bygningsmassen som slites mest, i tillegg til at det gir god uttelling for energieffektiviteten til bygget.

– Du har to hovedalternativer når det kommer til grønn rehabilitering. Enten sørger du for at boligen krever mindre energi, eller så finner du alternative måter for oppvarming, sier Stian.

Alternative oppvarmingsmetoder kan være installering av bergvarme eller solceller. Dette er grønne energikilder som kan gi god avkastning på sikt. Samtidig er det mulig å gjennomføre enklere tiltak som å skifte ut belysning eller legge inn styring av varme og lys.

– Mitt viktigste råd til de styrene som ser på mulige løsninger, er at de bør planlegge godt. God planlegging gir en bedre helhet og som regel et mer fremtidsrettet resultat. Det er i alles interesse.

– Vi vet også at kravene som stilles til energieffektivitet stadig blir strengere fordi Norge har en ambisjon om å bli et netto null samfunn innen 2050. Skal vi oppnå det målet er det viktig å tenke fremover når vi planlegger hvordan vi bygger og rehabiliterer.

Vanlige tiltak for grønn rehabilitering:

  • Etterisolering
  • Utskifting av vinduer
  • Installering av solcellepaneler
  • Varmepumper og utskifting av varmesystem
  • Skifte til led-lys
  • Styring av varme og lys
  • Tilrettelegging for elbil

 

Flere artikler