Hopp til hovedinnhold

8 tips for en vellykket dugnad

Publisert 27. apr. 2022
Medlem Styret

Slik sparer du tid og penger, får godt oppmøte og skaper en effektiv og hyggelig dugnad for alle.

 

1. FÅ OVERSIKT

De beste dugnadene har en plan. Start med slutten. Hva er målet? Kanskje dere skal felle noen trær, male garasjen eller vaske en platting?

Kartlegg hva som må, bør og kan gjøres i borettslaget eller sameiet, og gjerne i prioritert rekkefølge. Som regel bør du planlegge dugnaden noen uker i forveien. Med en god oversikt over arbeidsoppgaver blir det enklere for alle å melde seg.

 

2. Finn frem nødvendig utstyr

Sjekk at dere har vaskebøtter, såpe og kluter, maling, koster, raker, løvblåser, spader, trillebår og søppelposer. Avtal med beboere som stiller med eget utstyr. Kjøp inn det som trengs, og avtal leie av annet utstyr. Få oversikt over det nødvendig utstyret et par dager i forkant av dugnaden, slik at du får tid til å skaffe det utstyret som eventuelt mangler.

Kanskje det er på tide å tømme sandfanget og spyle gårdsplassen?  De aller fleste boliger har dreneringskummer, sluk og rist i og ved gater og veier som skiller ut sand, grus og jord fra vann. De bør tømmes på både vårdugnaden og høstdugnaden. BORI-medlemmer får rabatt på spyling av gårdsplass og tømming av sandfang. Bestill i dag!

Uten nødvendig utstyr blir ikke oppgavene gjennomført.

 

3. Send ut informasjon

Bestem dato og tidspunkt, samle all informasjon og inviter alle beboerne i borettslaget eller sameiet til å delta i dugnaden. Det lønner seg å sende ut invitasjonen i god tid, gjerne et par uker i forkant av dugnadsdagen. Si fra om mat og drikke! Pizza, vafler, boller, kaffe og brus bidrar til oppmøtet.

 

4. Lag et godt system for kildesortering og farlig avfall

Hva slags avfall skal dere kaste under dugnaden? Bestill containere, beholdere for farlig avfall, SmartBag-avfallssekker og beholder for elektronisk avfall i god tid, og senest dagen eller kvelden før. Pass på at plasseringen av avfallsbeholdere og containere følger gjeldende retningslinjer.

Bestill container eller SmartBag til rabatterte priser som BORI-medlem.

Planlegg et tydelig system for kildesortering. Del gjerne sorteringsskrivet fra Ragn Sells i forkant og underveis. Tenk spesielt gjennom hvor farlig avfall skal sorteres.

– Brannene på anleggene våre er stort sett på grunn av feilsortering. Hvis for eksempel litiumbatterier havner i restavfalll, kan de skape store branner i kverna som ødelegger hele gjenvinningsanlegget, sier Anders Ellefsen i Ragn Sells.

Merk alle avfallsbeholdere godt. Elektronisk avfall, småbatterier og lysstoffrør kan leveres gratis på gjenvinningsstasjoner og i butikker som forhandler dette. Du kan snakke med Ragn Sells for å finne ut hvordan ditt borettslag eller sameie skal håndtere avfallet. I løpet av de siste årene er det blitt innført strengere regler for sortering og håndtering av avfall. Hvis dere ikke kildesorterer riktig, kan dere få renovasjonsgebyr og kostbar lovpålagt opprydding. Du skåner dermed både miljøet og lommeboka ved å kildesortere skikkelig. Du kan levere noe gratis på gjenvinningsstasjoner eller bestille en komprimatorbil eller søppelbil.

 

Markedsansvarlig i Ragn Sells, Anders Ellefsen, har på seg oransje arbeidsutstyr og smiler i kameraet

Planlegg godt: Anders Ellefsen, markedsansvarlig i Ragn Sells, anbefaler å være tidlig ute med informasjon om dugnaden til beboerne for å sikre godt oppmøte.

5. Involver fellesskapet

Gi beboerne muligheten til velge dugnadsoppgaver. Dere kan henge opp en liste til å skrive seg på eller fordele oppgaver når dugnaden starter. Selv om mange har dugnadsånden i ryggmargen, kan det være stor variasjon i engasjement og erfaring. Gi oppgaver til dem som har møtt opp til dugnaden, slik at alle kjenner på ansvaret for å ta i et tak.

 

6. Skap en hyggelig atmosfære med mat og drikke

Å arrangere dugnad handler om fellesskapet. Skap en hyggelig stund ved å servere noe som belønning for oppmøtet og innsatsen. Deleger gjerne ansvaret til noen som ordner med innkjøp, organisering og matlaging. Dersom dugnaden varer flere timer, er det bedre med en pause midt i enn å avslutte med mat og drikke.

 

7. Arranger byttemarked

Bruk anledningen til å ha byttemarked! Fremtidens miljøutfordringer krever at vi tenker nytt. Å bytte klær, møbler og annet utstyr er en morsom, sosial, gratis og miljøvennlig måte å fornye både garderoben og hjemmet sitt på. For eksempel kan det klargjøres en plass i fellesområdene hvor det legges opp til at beboerne kan sette igjen og hente klær og annet utstyr. Kanskje det også kan bidra til bedre oppslutning på selve dugnadsdagen?

 

8. Planlegg neste dugnad

Det dukker gjerne opp nye oppgaver og gjøremål under en dugnad. Noter derfor ned de behovene og ønskene det blir pratet om, og lag en oversikt over hva som bør prioriteres til neste dugnad. Kanskje borettslaget eller sameiet har noen oppgaver som allerede har stått på lista en stund? Bruk muligheten til å samarbeide og planlegge neste dugnad godt.

Skal dere gjøre mer? Husk at du som BORI-medlem får rabatterte priser og bonuser når du handler hos Montér og Flügger farve.

 

Trenger dere noe annet til dugnaden? Sjekk medlemsfordelene i BORI!