Hopp til hovedinnhold

1 av 5 boliger tas på forkjøpsrett. Tør du la være?

Publisert 19. mai. 2022
Medlem

Folk i alle livsfaser bruker forkjøpsrett. Yngre kommer seg inn på boligmarkedet, barnefamilier trenger mer plass og eldre selger huset til fordel for leilighet.

– Jeg er veldig takknemlig for at jeg fikk BORI-medlemskap i dåpsgave. Uten den dåpsgaven hadde jeg ikke hatt mulighet for å kjøpe leilighet for to år siden eller enebolig i Rælingen nå.

Det sier Tommy Amundsen. Han og samboeren har til sammen fem barn mellom 7 og 13 år. De siste årene har det blitt knapt med plass i leiligheten, og jubelen sto derfor i taket da Tommys ansiennitet i BORI sørget for den etterlengtede eneboligen.

– Samboeren min solgte sin leilighet før jul, så vi har vært på utkikk etter det riktige huset. Vi ville ikke fortelle barna noe før vi var hundre prosent sikre, men nå kan vi gi barna hvert sitt rom, flere bad og et herlig uteområde. Dette er ren lykke, og barna ble kjempeglade, sier Tommy.

Graf som viser utvikling i tid hvor mange boliger som tas på forkjøpsrett i boligbyggelaget BORI.

Stor variasjon i forkjøpsrett

Monica Kjelberget

I fjor ble 18 prosent av brukte boliger i BORI kjøpt med forkjøpsrett. Blant nybyggene er det enda flere.

– I begynnelsen av pandemien trodde vi at boligmarkedet ville bli roligere. Tvert imot har vi hatt en «all time high» her på Romerike, sier Monica Kjelberget, fagansvarlig for eierskifte, forkjøpsrett og bruksoverlating i BORI.

– Alle slags folk melder forkjøpsrett. Nylig hadde vi en kjøper med ansiennitet fra 1966. Men det er også mange med nyere ansiennitet – noen får seg ny bolig med bare noen dager gammelt medlemskap.

De fleste som bruker forkjøpsrett, er 28 år gamle, men gjennomsnittsalderen er 39,5 år.

Følger opp med egne barn

Det var moren til Tommy Amundsen som betalte BORI-medlemskapet frem til han ble 18 år.

– Jeg er jo så glad for mitt medlemskap, så jeg ble veldig opptatt av det da jeg selv fikk barn. Min mor meldte dem inn med en gang. Nå har de ansiennitet den dagen de trenger det. Takk til mamma!

«Nå har de ansiennitet den dagen de trenger det.»
– Tommy Amundsen

avklart på forhånd

– Forkjøpsrett er et tema mange er usikre på. Særlig mange eldre synes det er vanskelig å forstå forhåndsavklaring av forkjøpsrett, sier Monica Kjelberget i BORI.

Før meldte man forkjøpsrett når en bolig var solgt, men det ble endret for rundt 20 år siden. Nå blir forkjøpsrett forhåndsvarslet på 80 % av boligene i BORI. Forkjøpsretten er ikke bindende når man ikke vet prisen, men forkjøpsretten blir raskere avklart.

– Mange av de voksne som kjøpte hus på 80- og 90-tallet, kan bli overrasket når systemet plutselig er annerledes nå. Derfor er det viktig å sette seg inn i dagens forkjøpsrett før man ser at drømmeboligen allerede er tatt, sier Kjelberget videre.

Graf som viser utvikling fra 2008 til 2021 hvor mange boliger som har forhåndsvarslet forkjøpsrett. I 2008 var det 414 av 806 salg. I 2021 var det 857 av 1074 salg.

Tommy Amundsen har det travelt når vi snakker med ham, for med overtagelse allerede i juni er det fullt kjør med leilighetssalg, takstmann og alt det praktiske som må gjøres i forbindelse med kjøp og salg av bolig.

– Begge gangene jeg har brukt forkjøpsrett, har det vært forhåndsmelding. Jeg kunne føle meg ganske trygg med nesten 35 års ansiennitet, men det var deilig at det gikk gjennom. Vi gikk umiddelbart ut og spiste for å feire boligkjøpet, ingen tvil om det, smiler han.

Vil du også kunne bruke forkjøpsrett?

Meld deg inn i BORI i dag!

Flere artikler