Hopp til hovedinnhold

Fra enebolig til leilighet

Publisert 04. mai. 2021
Medlem

Synes du hagen begynner å vokse deg over hodet? Er du lei av snømåking? Har huset du bor i for mange rom å holde styr på? Les videre da vel!

Det har kanskje vært i tankene en stund, å flytte fra eneboligen til noe mindre og mer lettvint. Noe som ikke har så mange flater å vaske, eller en stor gårdsplass der du må måke snø når denne laver ned. Det er nok ingen lett avgjørelse, men når du eller dere først har bestemt dere for å finne noe mindre, hva skjer så?

Snakk med de som kan det

Som en start kan du å ta en prat med en megler.

Megleren kan gi deg en verdivurdering av eneboligen, slik at du vet omtrent hva du kan forvente å selge for. I tillegg har meglere god oversikt over prisene på ulike boliger. Snakk med megleren om hvor du vil flytte og hva du ser etter. Noen meglere har spesifiserte interessentlister du kan registrere deg i. Hvem vet, kanskje har megler også en passende bolig «i ermet».

Når du vet eneboligens verdi, så vet du også hva du vil bli sittende igjen med i egenkapital. Husk at egenkapitalen vil være tilnærmet lik boligens verdi minus resterende lån på boligen.

Nå er det på tide å snakke med en rådgiver i banken.

For noen vil egenkapitalen bli såpass høy at en ikke trenger å ta opp lån for å kjøpe seg et mindre bosted, mens andre vil kunne oppleve å måtte ta opp nytt lån for å kunne finansiere det nye bostedet – selv om dette er mindre. Leiligheter kan ofte ha en høyere kvadratmeterpris enn eneboliger.

Om du snart blir pensjonist, eller allerede har vært det en liten stund, så kan det være lurt å ha en økonomisk plan for årene fremover. Hvilken levestandard er det du ønsker de neste årene? Hvilke prioriteringer er du villig til å ta?

En rådgiver i banken kan se hva du eventuelt kan få i lån, men også rådgi hvor mye lån du kan håndtere og likevel bli sittende med den økonomien du trenger for å kunne opprettholde ønsket levestandard.

Ta gjerne kontakt med boligbyggelaget du er medlem av. De kan forteller deg om boliger under oppføring og informere deg om boliger som vil komme for salg. Kanskje er en ny bolig under oppføring akkurat det du trenger for å gi deg selv tid og venne deg til tanken om at du skal flytte fra eneboligen din.

Selge eller kjøpe først?

Et vanskelig spørsmål er om du bør selge eller kjøpe først. Du bør overveie hvorvidt du kanskje burde selge huset før du kjøper leilighet dersom du er usikker på hva du vil sitte igjen med av egenkapital etter salg. Om det skulle ta tid å selge huset, så bør du ha avklart med banken om økonomien din vil tåle å sitte på et mellomfinansieringslån i tillegg til det ordinære lånet ditt, og eventuelt hvor lenge. Et mellomfinansieringslån har ofte andre vilkår enn et vanlig boliglån.

Har du lav eller ingen gjeld på huset, og det ikke vil gi deg økonomiske problemer å sitte med utgiftene til to boliger samtidig, kan det å kjøpe først gi deg tid og ro til å finne den perfekte leiligheten for dine behov. Et lite tips kan eventuelt være å forsøke å sette overtagelsesdato for leiligheten du kjøper et godt stykke frem i tid. Da får du mer tid på deg til å selge eneboligen din.

Når det gjelder kjøp av nye boliger under oppføring vil tidsaspektet være annerledes.

Finn ut hva slags leilighet som passer for deg

Når man flytter fra en enebolig til en leilighet, så sier det seg selv: Du vil få mindre plass og alle møblene kan nok ikke følge med på flyttelasset.

Du må finne ut hvor stor eller liten bolig du ønsker. Hvor mange rom du ønsker og hvor mye lagringsplass du trenger. Er du avhengig av en stor bod, eller holder det med god skapplass i leiligheten? Er du glad i å ha mange venner og familie på besøk, så vil du kanskje prioritere en stor stue med plass til et stort spisebord?

Ikke vent for lenge

Å flytte kan være en tung, tidkrevende prosess uansett hvor sprek du måtte være. Særlig når det er et helt hus fullt av minner (både fysiske og psykiske) som skal pakkes ned, esker som skal bæres og flater som skal vaskes. Kanskje kan du få hjelp av familie og venner, eller leie inn et byrå.

Og om du lengter etter å bruke tid på helt andre ting enn å klippe gresset, vedlikeholde takrenner eller vaske 200 kvadratmeter, så kan du begynne å titte etter en leilighet, om ikke annet enn for å få en oversikt over hva som finnes der ute. Og husk, er du medlem av et boligbyggelag, så har du forkjøpsrett på mange leiligheter. Ansienniteten din kan gi deg et realt fortrinn.

God boligjakt.

Flere artikler