Hopp til hovedinnhold

Oppussing av bad- renovere eller et ansiktsløft?

Publisert 17. nov. 2020
Medlem

Det er sjelden det største rommet i boligen, men for de fleste av oss, kanskje det viktigste. Det er her vi møter dagen, det er her vi gjør oss vakre for hverandre, og det her vi nikker fornøyd god natt til vårt eget speilbilde når dagen er over.

Badet er et rom for ettertanke, for nytelse og for trivsel, det er et rom vi liker å vise frem til venner og kjente, og et rom vi er villige til å bruke mer penger på per kvadratmeter enn noe annet rom i boligen.

Hva er din plan for badet?

Badet ditt er kanskje blitt noen år gammelt, det er lenge siden det var nytt og fresht, og du har begynt å tenke på at noe må gjøres. Spørsmålet er hva og hvor mye?

Hvis flisene på gulv og vegger er hele og pene fremdeles, holder det kanskje å skifte ut noe av innredningen. En ny servant med servantskap, et nytt speil og kanskje nytt dusjgarnityr kan gjøre mye for å heve inntrykket. Er du lei av det gamle gulvstående toalettet, kan et nytt vegghengt gjøre susen. Kanskje vil du ha mer plass, kaste ut badekaret og gå for en dusjløsning i stedet? Eller kanskje skal du rett og slett gå for en totalrenovering – få deg et splitter nytt baderom, bygget opp fra bunnen av?

Hva du velger, og hvor dyrt det skal bli avhenger av flere ting: Hvor gammelt badet er, hvor mye du kan gjøre selv og hvor eksklusive løsninger du velger.

Du kan bytte ut baderomsinnredningen for noen tusenlapper, og du kan totalrenovere badet for en halv million, og du kan velge flere mulige løsninger midt imellom.

Ansiktsløftning

Det enkleste er, som vi allerede har vært inne på, å bytte innredning, kraner, dusjgarnityr, belysning, knotter og knagger. Det er enkelt, relativt rimelig, og du kan gjøre det meste selv.

Er flisene begynt å bli slitne eller umoderne, eller du bare ønsker å bytte farge, kan du faktisk male dem. Det går fort, det er billig, du beholder flismønsteret på veggen, men får likevel et nytt uttrykk på badet.

Det er også fullt mulig å legge nye fliser utenpå de gamle. Forutsetningen er at de gamle flisene sitter ordentlig, at badet ikke er for gammelt, at det er fuktfritt og ellers i god stand. Har du mistanke om at badet har tekniske svakheter som for eksempel dårlig membran, sprekker eller lekkasjer, er ikke dette løsningen.

Totalrenovering

Er badet ditt gammelt (med det mener vi mer enn 20 år) er det sannsynligvis mest fornuftig å gå for totalrenovering. Det betyr å rive ut all innredning, slå ned gamle fliser, bytte gamle rør og sluk, og bygge det hele opp igjen fra bunnen av.

Det er et omfattende arbeid, og noe de færreste kan gjøre selv. En totalrenovering innebærer innsats fra nesten alle håndverksgrupper, rørlegger, elektriker, murer og snekker, og du må regne med en byggetid på fire til seks uker. Prislappen avhenger av mange faktorer, ikke minst hvor dyre fliser og baderomsutstyr du velger, men billig blir det aldri. Du må regne med at ditt nye bad vil koste deg fra 300 000 og oppover hvis du skal sette bort hele jobben.

Hva kan du gjøre selv?

Du kan spare mye penger på å gjøre deler av jobben selv. Det du ikke kan gjøre, ikke har lov til å gjøre, og ikke engang skal tenke på å gjøre selv er alt som har med vann og strøm å gjøre.

Men det er mye du både kan og har lov til å gjøre selv. Du kan rive ut den gamle innredningen, og du kan slå ned de gamle flisene. Det er mange timers jobb og mange penger spart.

Er du nevenyttig og har en viss kunnskap, kan du også legge nye fliser når arbeidet har kommet så langt. Men spør deg selv om du kan gjøre jobben like pent og profesjonelt som mureren eller flisleggeren. Hvis du er usikker på svaret, så la proffen gjøre det. Flisene er kronen på verket, og det er dumt å skulle la amatørmessig flislegging ødelegge et ellers fagmessig utført baderom.

Start hos våre samarbeidspartnere

Det er dyrt å pusse opp badet, men det er ingen grunn til å betale mer enn nødvendig heller. Som BORI-medlem får du bonuser og rabatter hos flere samarbeidspartnere som er aktuelle å snakke med når du skal pusse opp badet.

Hos Flisekompaniet finner du et eventyrlig utvalg fliser, og du får 20 prosent rabatt på ordinær pris. Hos Modena Fliser får du 10 prosent rabatt på ordinære priser og 5 prosent bonus på hele kjøpet. Flügger gir deg både 20 prosent rabatt og 5 prosent bonus på maling. Ikke glem Montér, der får du 5 prosent på hele kjøpet.

Det skal lønne seg å være BORI-medlem, og for en større jobb på badet snakker vi fort om mange ganger medlemskontingenten i rabatter.

Les mer om medlemsfordeler og samarbeidspartnere HER.

 

Flere artikler