Hopp til hovedinnhold

Slik legger du nytt gulv

Publisert 09. feb. 2021
Medlem

Gulv slites. Det er ikke til å unngå. Før eller siden blir det gamle gulvet så slitt eller fullt av riper, hakk og merker at det ikke er noen vei utenom. Gulvet må byttes. Eller må det?

Før du bytter til nytt gulv: Kan det gamle reddes?

Å legge nytt gulv er en omfattende jobb. Ikke bare må du velge og bestemme deg blant hundrevis av tresorter, farger og overflatebehandlinger. Du må kjøpe, hente og bære. Kanskje må du fjerne det gamle gulvet også før du kan legge nytt. Det er ingen vanskelig jobb, men det tar tid, og det koster fort en del penger.

Alternativet kan være å slipe det gamle gulvet. De fleste parkettgulv tåler å slipes både én og to ganger, og har du et gulv i heltre, er det bare å slipe i vei. Når gulvet er slipt, kan du velge mellom en rekke ulike overflatebehandlinger og resultatet blir et gulv som ser ut som om det kommer rett fra byggevarebutikken.

Snakk med en erfaren gulvsliper, så får du gode råd om hvordan du kan leve videre med ditt gamle gulv i mange år fremover.

Når du likevel vil ha et helt nytt gulv

Det finnes mange gode grunner til å legge nytt; du er kanskje ute etter noe helt spesielt – en farge, en struktur eller et helt annet materiale enn det gamle, eller du vil rett og slett bare ha noe nytt. I denne artikkelen konsentrerer vi oss om parkett- og laminatgulv. Tepper, linoleum og andre typer belegg kommer vi tilbake til en annen gang.

Den første beslutningen du må ta er om du skal ha et ekte parkett eller laminatgulv. Det er fordeler og ulemper med begge, og dette er de viktigste:

Parkett er et ekte tregulv, altså et naturlig materiale. Det kommer med ulike overflatebehandlinger, olje, voks eller lakk. De to første må vedlikeholdes med jevne mellomrom, mens et lakkert gulv bare skal moppes eller vaskes forsiktig. Som alle tregulv er også parkett sårbart for hakk og riper.

Parkettgulv kommer i alle prisklasser. Du får en enkel trestavs parkett fra noen få hundrelapper per kvadratmeter, mens en eksklusiv, kvistfri enstavsplank fort kan passere tusenlappen.

Laminatgulv er plast på et underlag av trefiberplater. Overflaten imiterer som oftest parkett, men du får også laminat som ser ut som stein eller keramiske fliser. Ofte kan det være vanskelig å se forskjell på et godt laminatgulv og et ekte parkettgulv, men laminatgulvet oppleves som litt kaldere og hardere enn tregulvet når du går på det.

Laminat er relativt billig i forhold til parkett, det er vedlikeholdsfritt og nærmest uslitelig. I rom med mye trafikk, i hjem med kjæledyr og på barnerom eller kjøkken kan laminat være et godt og riktig valg.

Det nye gulvet legger du enkelt selv

Både parkett og laminat er lett å legge, selv for deg med litt for mange tommeltotter. Dagens moderne klikksystemer gjør at du får et flott resultat så lenge du følger bruks- eller leggeanvisningen.

Alt du trenger av verktøy er en god sag og kanskje en drill hvis du har rør som stikker opp gjennom gulvet. I tillegg kan du trenge et spesielt leggeverktøy til den typen gulv du har valgt.

Detaljert leggeanvisning følger som regel med gulvet når du kjøper det, men du finner også leggeanvisning både i tekst og bilder for eksempel på monter.no.

Dette må du huske før du starter

ørst og fremst må du sjekke at underlaget der du skal legge gulvet er rett. I denne sammenhengen betyr «rett» at det ikke skal være større avvik enn to millimeter per meter. Har underlaget større ujevnheter må det avrettes før du legger det nye gulvet. Hvis ikke kan resultatet bli et gulv som knirker. I verste fall kan parketten eller laminatgulvet bli ødelagt.

Parkett og laminat må akklimatiseres. Tre er et levende materiale (ja, selv i laminat er det mest tre). Det betyr at det beveger seg med temperatur og fuktighet. Derfor skal det nye gulvet lagres minimum to døgn i det rommet hvor det skal legges.

Under det nye gulvet skal det legges et gulvunderlag. Du får hjelp til å velge riktig type der du kjøper gulvet.

Skal du ha varme i gulvet? Varme i gulvet gir høy komfort, og det finnes flere gode «plug-and-play»-løsninger for parkett og laminat; en tynn varmefolie som du bare ruller ut, klipper til i rett lengde og plugger i stikkontakten. Du kan gjøre hele jobben selv (og det er fullt lovlig), du får et behagelig lunt gulv uten risiko for at gulvet blir overopphetet og ødelagt, og løsningen bygger bare noen få ekstra millimeter i høyden.

Komplette gulvvarmeløsninger for parkett og laminat får du fra under 500 kroner per kvadratmeter.

Heltre gulv

Parkett og laminat er det vanligste og enkleste valget for deg som vil legge gulvet selv. Ønsker du deg et gulv i heltre, finnes det også mange valgmuligheter. Heltre gulv i furu har lange tradisjoner i Norge, og finnes nå i en rekke utførelser og overflatebehandlinger, men det finnes også heltre gulv i andre treslag blant annet gran, eik og ask.

I små rom kan heltregulvet legges flytende, slik man legger parkett og laminat, men det vanlige er å skru eller lime det til undergulvet. Det er en litt større jobb, men ingen umulighet selv for amatøren.

Snakk med fagfolk

Som BORI-medlem får du bonus på alt du kjøper i byggevarekjeden Montér. Du finner bonusene her.

Her treffer du også fagfolk som kan gi deg gode råd om valg av gulv og legging. Har du ikke lyst til å gjøre jobben selv, kan Montér-butikken formidle kontakt med dyktige håndverkere.

Flere artikler