Hopp til hovedinnhold

Stine Sofies Stiftelse takker for gaven

Publisert 02. mar. 2022
Medlem

Overskuddet fra BORIs juleforestilling gikk i fjor til Stine Sofies Stiftelse. Det er generalsekretær Ada Sofie Austegard utrolig glad for.

Stine Sofies Stiftelse er en ideell organisasjon som arbeider for en barndom uten vold og overgrep.

– Vi får tilskudd fra Staten til drift av Stine Sofie Senteret, men alt det andre vi gjør, kommer fra innsamlede midler. Derfor er vi utrolig takknemlige og glade for at BORI ønsket å gi penger til oss. Vi har aldri fått penger fra et boligbyggelag før!

BORI har tradisjon for å invitere medlemmene til juleforestilling på Lillestrøm kultursenter. De kan kjøpe rabatterte priser, og billettene blir fort solgt ut. Overskuddet fra juleforestillingen gis til en person, institusjon eller organisasjon som hjelper mennesker i vanskeligheter.

– Jakten på juleskurken 24. november ga et overskudd på 35 260 kroner. Det var en glede å få gi det til Stine Sofie Stiftelsen, sier markeds- og kommunikasjonsrådgiver Anne Lene Jørstad.

Hver eneste legokloss

– Det store prosjektet vårt nå er å utvide tilbudet rundt Stine Sofie Senteret. Det åpnet i 2016 og er et kurs- og mestringssenter for voldsutsatte barn. Her kan de komme på ukesopphold sammen med søsken, familie eller fosterfamilie, sier Ada Sofie Austegard.

Det nåværende Stine Sofie Senteret har kapasitet til å ta imot 500 barn i året. Det tilsvarer bare en halv prosent av alle barn som er utsatt for vold og overgrep. For å utvide tilbudet har Stine Sofies Stiftelse kjøpt en ny eiendom i Lillesand hvor de skal bygge opp et tilsvarende senter – slik at de kan doble kapasiteten.

– Alle leker, lekeapparater, spill, fiskeutstyr, hobbyutstyr og bøker til biblioteket finansieres av innsamlede midler. Derfor er vi utrolig takknemlig for alle pengene vi får inn nå. Den nye avdelingen har ikke en eneste legokloss i dag.

Jente og gutt leker med vann utendørs på Stine Sofie Senteret

«Jeg har fått en stemme som jeg vil bruke for det det er verdt»
– Ada Sofie Austegard

Får energi

Stine Sofie Stiftelsen ble etablert etter at Austegards datter Stine Sofie og hennes venninne Lena ble drept i Baneheia i 2000. Nå jobber det 60 mennesker i stiftelsen.

– Jeg blir motivert ene og alene av fokuset på at barna som opplever vold og overgrep, har det så mye verre enn meg. Jeg har fått en stemme som jeg vil bruke for det det er verdt, sier Austegard.

– Det kan være vanskelig for andre å forstå hvordan du orker å gå inn i dette stoffet igjen og igjen?

– Det å møte barn som er utsatt for vold og overgrep, ansikt til ansikt, tapper meg ikke for energi. Det er heller motsatt. Noen ganger har jeg 16 timers arbeidsdag. Det gjør meg ingenting. Hvis jeg kan bidra til at flere melder fra ved bekymring eller mistanke, er det verdt det.

Forebygge, avdekke og ivareta

Stine Sofies Stiftelse arbeider for en barndom uten vold og overgrep. De er «modige, kompromissløse og alltid på barnas side».

– Mange synes det er vanskelig å tro at noen kan være stygge med barn. Derfor er det så viktig at man vet at det finnes instanser, som politi, barnevern og Stine Sofie Stiftelsen, slik at man kan få hjelp. Det kan være vanskelig å være modig. Men man er ikke alene når man vil sørge for at barn har det bra.

Ada Sofie Austegard er uendelig glad for mange støttespillere fra hele landet.

– Vi er avhengige av støtte fra folk og bedrifter. Det er kanskje noen som ubevisst tar avstand mot å tenke på vold og overgrep mot barn, fordi det er så vondt å tenke på at det kan foregå i flotte og fine Norge. Men vi her i stiftelsen sitter med virkeligheten rett mot oss. Vi skal fortsette med uforminsket kraft for de barna som utsettes for vold og overgrep, ved å forebygge, avdekke og ivareta.

Les mer om arbeidet til Stine Sofies Stiftelse

Flere artikler