Hopp til hovedinnhold

Tre råd når leiligheten føles litt for liten

Publisert 02. sep. 2020
Medlem

Kanskje er dere «to på toromsen», eller har en liten på vei og en firbeint krabat som løper rundt. Uansett så er det helt normalt å føle at «nå hadde det vært deilig med litt mer plass».

Drømmeleiligheten i sentrum er fin den. Den er jo i nærheten av alt og det er utrolig praktisk med det gode kollektivtilbudet i området. Likevel så begynner det som en gang var så stort og flott, å virke litt for lite.

Nattbusstilbudet var jo så deilig om man ikke orket å ta beina fatt etter siste ølen ute, og sofaen var mer enn bra nok for venner trengte et sted å overnatte. Men ting endrer seg. Den siste ølen på byen har kanskje begynt å komme litt tidligere, eller den er byttet ut med noen glass vin hjemme. Vennene, som tidligere overnattet på sofaen, har nå eget hus med en dobbeltseng på gjesterommet. Det gjesterommet dere sov på etter grillfesten de hadde forrige helg.

Du trenger ikke få panikk. Ønsket etter å utvide plassen man kaller sitt hjem er naturlig og det trenger ikke være umulig å få til.

Lag en ønskeliste

Foreldre og andre «voksne» kan fortelle dere at det viktig å jenke på kravene. Det er likevel lov å drømme. Lag en liste med alle ønskene dere har til et nytt hjem; hageflekk, flere soverom, peis eller kanskje garasje. Dette er deres ønskeliste, og legg gjerne opp ønskene i prioritert rekkefølge. Ikke bare er dette en god måte å være mer strukturert og mer bevisst under visninger, men det kan også sørge for at man ikke impulskjøper den boligen med en utrolig kul mursteinvegg på kjøkkenet, men som egentlig ikke har noe av det andre dere vil ha.
Tenk godt etter, kanskje er dere villige til å ofre nattbusstilbudet for en fin hage?

Sett et tak i budsjettet

Snakk med banken og sett opp et budsjett. Det er ikke alltid lurt å låne maksbeløpet banken vil gi dere, for husk at man skal gjerne ha litt igjen til å leve for. Ja, det er veldig deilig å flytte rett inn i et ferdig oppusset hjem, men ofte kan det koste litt. Dere må også ta stilling til om dere ønsker å betale en høyere sum, med lavere månedlige fellesutgifter, eller lav sum med høyere månedsutgifter.

Planlegg for fremtiden

Det er ofte mer moro å leve i nuet, men drømmer kan gå i oppfyllelse med en liten dose planlegging. Når vi sier planlegg for fremtiden, så tenker vi ikke bare på at den nye boligen passer for de neste fem eller ti årene, men også at det finnes smarte trekk dere kan foreta for å øke sjansen for å finne og få drømmeboligen.

Boligbyggelag er ikke bare lurt for voksne eller foreldre som kan hjelpe sine barn inn i boligmarkedet. Et medlemskap er lurt for de fleste. Dere kan melde dere inn nå og få muligheten til å vinne leiligheten på forkjøpsrett når den nye drømmeboligen dukker opp.

Vi synes jo selvsagt det er lurt at dere melder dere inn i BORI, nå som dere tenker på å finne ny bolig. Det kan dere gjøre her.

Flere artikler