Hopp til hovedinnhold

Vurderer du å flytte fra leilighet til enebolig?

Publisert 25. mai. 2021
Medlem

Svært mange barnefamilier kommer til et punkt der leiligheten føles for liten, og behovet for mer plass gjør seg gjeldende.

De fleste starter nok boligreisen sin i en leilighet, enten alene eller med samboer.
Etterhvert som årene går vil kanskje andre preferanser og behov dukke opp, i takt med livssituasjonen. Det kan være et jobbytte eller det kan være et ønske om å stifte familie. Drømmen om hage kan også komme snikende, og når drømmen først har satt seg, så kommer du ikke unna.

Du er ikke alene om å ønske deg ut av leiligheten og inn i et hus, enten det er enebolig eller flermannsbolig. Et ønske om et hus der barna kan vokse opp, hvor dere kan løse verdensproblemer ved kjøkkenbenken, invitere venner til hageselskap eller forbanne deg over snømåking. Et sted der dere skal skape et familiehjem.

Hva er fordelene med å flytte til enebolig?

Fordelene er så klart mer plass, både til familien og til lagring. Jo flere medlemmer i familien, jo flere ting og mer rot. I en leilighet er det generelt lite lagringsplass, og for en familie med barn som vokser, så vokser dere bokstavelig talt ut av leiligheten. Derfor kan mye lagringsplass være gull verdt.

En annen fordel er større uteplass og mulighetene for å slippe mange trapper og heis for å komme seg inn og ut av boligen. Dette kan øke trivselen for både store og små.

I tillegg kan man oppleve økt grad av frihet i en enebolig. I en enebolig er det mindre sannsynlig at naboene plages av støy, enten det gjelder babygråt eller barnelek som kan bli litt høylytt.

Selve flyttingen kan være en tidkrevende prosess preget av stress – men når dere flytter fra leilighet til hus, vil dere få god plass til alle eiendeler, og dere har en spennende tid i vente med innredning av deres nye bolig. Alt stresset er verdt det når dere endelig kan sette dere på terrassen og la barna løpe fritt i hagen.

Finnes det noen utfordringer ved flytting fra leilighet til enebolig?

Når man bor i leilighet, har man stort sett ansvar for å holde innsiden av leiligheten i god stand. Med hus er det mye mer å gjøre, spesielt om boligen har hage. Dette kan ta opp både tid og krefter, i tillegg til at det kan bli dyrt. Likevel, gressklipping, snømåking, rens av takrenne, maling og beising kan nesten bli som en lek. For dere har valgt det selv og dere vedlikeholder noe som er helt og holdent deres. Selv om vedlikeholdslisten blir lang, så er det verdt strevet. Det er en investering i egen bolig, som gjerne stiger i verdi med årene.

Det er viktig å forberede seg på økonomiske endringer. I et borettslag håndterer borettslaget gjerne større utgifter, ofte er de bakt inn i fellesutgiftene.
Når du kjøper en enebolig må du selv stå for utgifter som renovasjon og vann.
Vårt råd er at du skaffer deg en oversikt over de faste kostnadene eneboligen du ønsker å kjøpe medfører. Hva er de årlige utgiftene? Og hvilke utbedringer MÅ gjøres i boligen? Og hvilke endringer ØNSKER dere å gjøre i boligen? Kostnadene i forbindelse med vedlikeholdet og ønskede endringer vil variere i forhold til hvor mye du kan gjøre selv, og hva du vil trenge hjelp til av fagpersoner.
Det er viktig at dere regner på både de utgiftene som er løpende og de som kommer i form av vedlikehold.

Behold medlemskapet i boligbyggelaget

Er du medlem i et boligbyggelag, er det lurt å beholde medlemskapet, selv om du flytter fra borettslaget. Beholder du medlemskapet ditt, beholder du ansienniteten din, og du vil ha bedre valgmuligheter i fremtiden – for eksempel om du ønsker å flytte tilbake til en leilighet senere i livet eller hvis du vil overdra ansienniteten din til barna.

Dersom du ikke har medlemskap i et boligbyggelag, er BORI et svært godt valg. BORI er det eneste boligbyggelaget i Norge som gjør det mulig for deg å dele opp ansienniteten din og overføre den til flere barn. Ingen ansiennitet bør gå til spille! Med BORI får du også forkjøpsrett over hele landet, også hos andre boligbyggelag enn det du har medlemskap i. Du kan lese mer om hvordan BORI og BORI Familie fungerer her.

Lykke til med jakten på den perfekte eneboligen for familien din!

Flere artikler