Hopp til hovedinnhold

Velg riktig strømavtale når du flytter

Det kan bli dyrt å glemme å bestille strømavtale når du overtar ny bolig. Vi hjelper deg å velge riktig avtale for deg.

HAR DU KJØPT BOLIG? I dag er det vanlig med digital overtakelse, hvor du må svare på rekke spørsmål – blant annet hvilken strømavtale du vil ha.
Publisert 06. sep. 2023
Lesetid: 1 min.
Medlem

Det er mange valg du må ta før du endelig står med nøkkelen i hånden til din nye drømmebolig – strømavtale er et av dem. I havet av ulike avtaler er det enkelt å bli forvirret.

BORI har lang erfaring med nye boligeiere. Her finner du våre beste tips til å velge riktig strømavtale for deg.

Det viktigste du må huske er å:

  • Bestille strømavtale så fort du får flyttedatoen
  • Oppgi riktig målepunkt-ID, så slipper du å betale for naboens strøm. Tidligere eier har dette på en gammel faktura og kan gi deg riktig informasjon.
  • Sørge for at strømavtalen på din gamle adresse sies opp og at avtalen fortsetter på ny adresse om du ønsker å beholde avtalen du allerede har. Bare husk å gi beskjed.
  • Ønsker du å bytte strømleverandør tar den nye leverandøren ansvar for å si opp din eksisterende avtale med annet selskap.

TIPS: Er du usikker på om du har riktig målepunkt-ID kan du sjekke ved å skru av hovedsikringen. Blir det mørkt i boligen, har du riktig ID.

  • BORI-medlem: Forkjøpsrett, tilbud og rabatter

    Som medlem i BORI sparer du fort inn medlemskapet hvis du benytter medlemsfordelene. BORI-medlemskapet gir deg blant annet rabattert strømavtale hos Ustekveikja Energi.

    Gode strømavtaler er bare en av fordelene. Resten kan du lese om her.

Unngå dyr «ventestrøm»

Når du overtar ny bolig, overtar du ikke strømavtalen til forrige eier. Du kan tegne din egen avtale hos det samme strømselskapet, men det skjer ikke automatisk. Tegner du ikke din egen strømavtale før overtakelse, risikerer du å betale for dyr «ventestrøm» – fordi nettselskapet er pliktig til å levere strøm.

Prisen på ventestrømmen er regulert av staten de første seks ukene. Etter det blir prisen enda høyere for å få deg til å velge strømleverandør så raskt som mulig.

Ventestrøm er alltid dyrere enn strøm fra en valgt strømleverandør. Derfor er det lurt å velge det med en gang.

Spotpris og fastpris, hva er billigst?

På en strømregning betaler du for strømmen du bruker, samt nettleie, i tillegg til skatter og avgifter til staten.

Nettleie er prisen for å drifte, vedlikeholde og bygge ut strømnettet slik at alle husstander kan få strøm.

Det finnes mange ulike typer strømavtaler du kan velge, hovedkategoriene er:

  • Spotpris
  • Fastpris
  • Standard variabel strømpris

Spotpris er som regel billigst over tid, og omtales ofte som det beste alternativet. Som BORI-medlem får du rabatt på denne avtalen hos Ustekveikja Energi. Avtalen forenkler prisbildet og inneholder kun et fast beløp i tillegg til strømprisen.

Fastpris er vanligvis noe dyrere enn spotpris over tid, men til gjengjeld betaler du stort sett mindre når strømmen er på sitt dyreste. Når strømprisene er lavere må du til gjengjeld som regel betale litt mer enn de med spotpris. Den største fordelen er at du alltid vet hva du skal betale fordi prisen per kWh strøm er fast for hele perioden du binder deg til.

Standard variabel strømpris er ofte det minst prisgunstige alternativet. Til en viss grad følger prisene her spotprisen, men ved denne type avtale plikter leverandørene å varsle prisendring minst 14 dager før prisen endres. Prisene svinger alltid i strømmarkedet, og forutsigbarheten denne avtalen gir tar strømselskapene seg godt betalt for.

Velg riktig strømavtale for deg

Nå har du litt bedre oversikt over hva du må tenke på når du skal velge strømavtale. Strøm er viktig for de fleste av oss nordmenn fordi vi i hovedsak bruker strøm til oppvarming. Derfor kan det koste deg dyrt å velge feil. Når du vet hvilke avtaler som finnes kan du ta det rette valget for deg og din drømmebolig.

Flere artikler