Hopp til hovedinnhold

Er lekeplassen trygg om vinteren?

Det er viktig at styrene er klar over at lekeplassen krever ekstra oppmerksomhet i vintermånedene, og at det er nødvendig med tiltak for å sikre et trygt lekemiljø for barna.

Et godt og trygt lekemiljø på lekeplassen er like viktig på sommeren som vinteren.
Publisert 24. nov. 2023
Lesetid: 1 min.
Styret

Hvis lekeplassen blir brukt som akebakke, er det viktig å fjerne eller dekke til hindringer som trær, steiner og annet før vintersesongen. Hvis bakken gir mulighet for aking ut i trafikkerte områder, bør det settes opp gjerde eller annen hindring mot veien.

Snø og is kan påvirke lekeapparatene ved å redusere størrelsen på hull og dekke utganger helt eller delvis. Dette kan føre til at barn setter seg fast eller hindres fra å komme seg ut. Det kan også legge seg is på metall- eller ståldeler som kan føre til frostskader og forfrysning. Styret må derfor vurdere om det er trengs tildekking av for eksempel gummi, eller om apparatet bør stenges.

Om vinteren kan værforholdene påvirke fallsikringsunderlaget og øke risikoen for skader ved fall. Dette gjør risikoen mer uforutsigbar fra dag til dag på vinterstid. Bark er et av de underlagene som fungerer best og endrer seg minst om vinteren. Fuktig fallsand kan fryse til is og gummiunderlag kan endre seg på denne årstiden. I tillegg kan is legge seg på alle typer underlag.  Det er viktig at styret regelmessig sjekker om underlaget kan anses som sikkert. Hvis ikke, bør enkeltapparater eller hele lekeplassen sperres av til den kan brukes trygt igjen.

Har ditt styre behov for hjelp med HMS-oppfølingen? Ta Kontakt med HMS-rådgiver Cecilie Hansen for et uforpliktende tilbud: cecilie.hansen@bori.no

Flere artikler