Hopp til hovedinnhold

Julebelysning til glede og besvær

Publisert 24. nov. 2020
Styret

Tekst og bilde: NBBL

Like sikkert som om at julen nærmer seg, kommer debatten om hvor tidlig man kan begynne å pynte til jul. I Norge har det blitt mer og mer vanlig å lyse opp boligen med blinkende julelys fra november og helt frem til nyttår. Pandemien har nok forsterket behovet for ekstra hygge, og hos enkelte har til og med nisser og adventsstaker dukket opp i vinduskarmen. Men hva gjør du hvis denne pyntingen når et omfang som går utover nattesøvnen?

– Det finnes ingen lover som er konkrete på dette med julelys, men både borettslagsloven og eierseksjonsloven har generelle regler som sier at man ikke skal bruke boligen på en måte som er til urimelig ulempe for naboen, sier advokat i NBBL, Line C.B. Bjerkek.

Lov til å klage

Hvis julebelysningen er til urimelig sjenanse er det lov til å klage. Bjerkek anbefaler å først ta en prat med den aktuelle naboen dersom du plages av lys eller støy.

– Prøv først med en vennlig oppfordring om å slukke lysene til et fast tidspunkt på kvelden, som bør være vanlig leggetid for folk flest. Om det ikke fører frem, er det styret man må kontakte og klage til. Styret må da se på saken, og vurdere om julepynten er til unødvendig ulempe eller sjenanse for naboen. Selv om det kan være hyggelig med julepynt, trenger man ikke å akseptere ødelagt nattesøvn i hele desember. En løsning kan være at styret pålegger beboer å slukke lyset til et fast tidspunkt på kvelden. Å fortsette å plage naboene med sterkt og støyende julelys etter et slikt pålegg, vil være et brudd på dine plikter som seksjonseier eller andelseier, sier advokaten.

Vanskeligere med eneboliger

Bor du i en privat enebolig er det vanskeligere å få medhold i klager på naboens julebelysning. Nabolovens paragraf 2 slår riktignok fast at ingen må gjøre noe som er til urimelig skade for naboen.

– Det er nærheten til naboen som teller her. Det skal mye til for at denne paragrafen skal gjelde for julelys når du har en viss avstand til naboen. Med god plass mellom husene, så skal det mye til for at dette skal oppleves som en urimelig plage for naboen, avslutter Bjerkek.

Flere artikler