Hopp til hovedinnhold

Den viktige nabolags­klubben

Norsk Judo og Jiu-Jitsu klubb skaper et trygt oppvekstmiljø der barn trives, får nye venner og opplever mestring og idrettsglede. Det støtter BORI-fondet.

BORI STØTTER JUDO OG JIU-JITSU: Norsk Judo og Jiu-Jitsu får støtte til nytt utstyr fra BORI-fondet. Det sikrer at enda flere barn kan bli en del av det trygge miljøet klubben tilbyr.
Publisert 20. des. 2023
Lesetid: 3 min.
Medlem

– Det er veldig gøy å trene på å falle. Det er trygt, og du får ikke vondt.

Oliver er bare seks år gammel, men er allerede dreven på kast- og fallteknikker, balanse og selvforsvar. Denne novemberdagen er det full action under judotreningen på Haugerud skole. De unge utøverne har blant annet fått bryne seg på koordinasjonsstigen, lek med softball og kamptrening, kjent som Randori på japansk.

– Det beste med judotrening er å bruke hele kroppen og øve på bakkekamp, forteller Trinh (9) og Kaisa (10).

I 2023 søkte og mottok Norsk judo og jiu-jitsu klubb (NJJK) 10 402 kroner i støtte fra BORI-fondet. Midlene har gått til innkjøp av softballer, innebandysett og -baller, erteposer, drakamptau, koordinasjonsstige, balansebrett og nappehale-sett med borrelåsbelte.

– Utstyret utvikler barnas fysiske og mentale ferdigheter på en morsom og utfordrende måte. Det bygger godt miljø, som er noe vi jobber med kontinuerlig i klubben, sier May Linn Hystad, norsk judoutøver og leder av Norsk Judo og Jiu-Jitsu-klubb.

Les også: – Pengene går til rollerblades for de yngste

 • Hva er BORI-fondet?

  Hvert år støtter BORI lokale tiltak som bidrar til bedre oppvekstmiljøer for barn og unge. Det kan være alt fra nye drakter til idrettslaget, utstyr til aktiviteter eller ny ballbinge i nærområdet. Felles for alle som får støtte, er at de bidrar til et mer inkluderende nærmiljø for barn og unge.

  Søknadsfristen for 2024 er 31. januar.

  Les mer om BORI-fondet.

en gjeng på åtte jenter iført hvite judodrakter med gule belter som sitter samlet i en treningssal og holder rundt hverandre og smiler inn i kameraet.
GODT FELLESSKAP: Norsk Judo og Jiu-Jitsu klubb er Norges største judo og jiu-jitsu klubb med over 450 medlemmer og har utøvere med bakgrunn fra over 35 land.
en jente og trener iført blå judodrakt står vendt mot de unge utøverne for å vise en øvelse med koordinasjonsstigen i treningssal.
GØY OG UTVIKLENDE: – Med et bredt utvalg av utstyr og øvelser lærer barna selvkontroll og disiplin, kommer seg ut av komfortsonen og bygger selvtillit både i og utenfor treningsarenaen, sier Rikke (18), trener i klubben. Her viser hun en øvelse i fotarbeid med koordinasjonsstige.
en dame med blondt hår og rød genser med logoen til NJJK står i en treningssal under en judotrening og smiler inn i kameraet
KULTURGLEDE I KLUBBEN: May Linn Hystad, leder av Norsk Judo og Jiu-Jitsu-klubb, er ikke i tvil om at arbeidet med inkludering, utvikling og respekt har enorm betydning for barn og unge fra hele byen.
unge judoutøvere iført hvite judodrakter spiller softball og har det gøy under judotreningen
DRAGONSKIN SOFTBALLPAKKE: Dragonskin softballpakke stod høyt på handlelisten når NJJK mottok midler fra BORI, til glede for både små og store.

– En nabolagsklubb for alle

I 2023 ble klubben tatt opp i Oslo idrettskrets sitt program Nabolagsklubb, som betyr at klubben jobber for at alle barn og unge skal ha muligheten til å delta i idrett sammen med venner i nærmiljøet.

– For oss er det viktig å være en klubb som kan by på et livslangt engasjement med aktiviteter for både barn, ungdom og voksne. Hos oss er alle velkommen – uansett bakgrunn og forutsetninger, sier May Linn.

Deltakelse i Norsk Judo og Jiu-Jitsu klubb skal ikke begrenses av familieøkonomi, etnisitet, kultur, kjønn, legning eller mangel på sportslige ferdigheter. Verdiene inkludering, utvikling og respekt står sentralt og skaper et godt fellesskap som kommer nærmiljøet til gode.

– Støtten fra BORI-fondet bidrar til mer lek og variasjon i treningen, samtidig som det bidrar til å holde treningsavgiften på et lavt nivå. Det senker barrieren for å delta.

– Det viktigste er å skape et trygt miljø hvor barna trives, kan få nye venner og opplever mestring og idrettsglede, sier May Linn.

 • Hva er judo og jiu-jitsu, egentlig?

  Judo og jiu-Jitsu er kampsportformer med røtter i japansk tradisjon. Judo fokuserer primært på kasteteknikker og bakkekamp, mens jiu-jitsu inkluderer en bredere rekke teknikker for både stående og bakkekamp, med særlig vekt på selvforsvar og kontrollteknikker.

  I tillegg til å lære grunnleggende kampsportteknikker, gir judo og jiu-jitsu barn verdifulle livsferdigheter som disiplin, respekt og samarbeidsevner.

  Les mer om hvordan du kan få støtte til ditt idrettslag, nærmiljø eller forening.

to jenter iført judodrakter holder i hverandre like før de skal utføre bakkekampøvelser i en treningssal med gulvet dekket av madrasser i blått og gult. I bakgrunnen sees andre idrettsutøvere som også trener.
KAST PÅ 1-2-3: Trinh (9) og Kaisa (10) øver på kast under kveldens judotrening på Haugerud skole.
to jenter iført judodrakter utfører bakkekampøvelser i en treningssal med gulvet dekket av madrasser i blått og gult. I bakgrunnen sees andre idrettsutøvere som også trener.
ROTASJON OVER RYGGEN: Under treningen bytter utøverne roller mellom den som utfører, kjent som Tori på japansk, og den som mottar teknikken, kjent som Uke på japansk.
to jenter iført judodrakter utfører bakkekampøvelser i en treningssal med gulvet dekket av madrasser i blått og gult. I bakgrunnen sees andre idrettsutøvere som også trener.
LANDER TRYGT PÅ BAKKEN: Selv om øvelsene er en form for kampsimulering, er respekt og sikkerhet alltid viktig.

Klart for ny runde med BORI-fondet

Hvert år deler BORI ut midler til lokale idrettsklubber, kulturforeninger og nærmiljøer. Det kan være alt fra utstyr til treningen, støtte til arrangementer eller trivselstiltak i nærmiljøet.

Nå er en ny søknadsfrist like rundt hjørnet. Det betyr at enda flere lag og foreninger snart kan glede seg over midler som skal bidra til bedre oppvekstmiljøer for barn og unge.

– I BORI er vi opptatt av å sikre støtte til en rekke gode formål innen idrett, kultur og trivselstiltak for barn og unge, sier Henriette Carstensen, salgs og markedsdirektør i BORI.

– Midlene bidrar til å støtte lag og foreninger som hver dag jobber med inkludering, aktivitet og mangfold, og senke barrieren for deltagelse, enten det skyldes økonomi eller andre forhold. Nå oppfordrer vi BORI-medlemmer til å tipse lag, foreninger og ildsjeler om å søke midler, sier hun.

Søknadsfristen for 2024 er 31. januar og 31. august.

Her søker du om støtte til BORI-fondet.

Bli med på en Judotrening hos Norsk Judo og Jiu-Jitsu klubb:

en jente og trener iført blå judodrakt holder i en lilla og en gul softball som hun er på vei til å kaste ut i treningssalen til de unge judoutøverne
JUDOTRENING I HVERT HOPP: De unge utøverne hadde fokus mens de hoppet og manøvrerte gjennom koordinasjonsstigen på judotreningen. Øvelsen bidrar til balanse og smidighet, som er avgjørende for å mestre judoteknikker effektivt.
en jente og trener iført blå judodrakt holder i en lilla og en gul softball som hun er på vei til å kaste ut i treningssalen til de unge judoutøverne
KLAR, FERDIG, GÅ!: Lek med softball var en stor hit under judotreningen på Haugerud skole.
unge utøvere iført hvite judodrakter spiller softball under en judotrening.
DER MOROA ALDRI TAR SLUTT: Judoleken med softball så ut til å være en favoritt, der samarbeid står i fokus og alle har det gøy.
en jente iført hvit judodrakt med gult belte hopper bukk over en annen utøver.
HOPPE BUKK: Når barna hopper bukk over hverandre, får de trening i timing, balanse og presisjon, samtidig som de har det gøy og mestrer nye utfordringer.
et trenerteam med to gutter iført hvite judodrakter og blått belte, og en jente iført blå judodrakt og blått belte står i en treningssal og smiler inn i kameraet.
TRENERTEAMET: Ognjen (17), Rikke (18) og Shayan (14) merker at barna blir ekstra engasjerte når treningen legger opp til lek og moro med bruk av nytt utstyr.

Flere artikler